Botox wint steeds meer terrein in de wereld van cosmetische ingrepen en schoonheid. Je vraagt je wellicht af wat botox precies is en wat zo’n botox behandeling met je doet. Je bent niet de enige, omdat ik mij dit ook afvraag. In dit blogpost wil ik graag de feiten en fabels over botox aan het licht brengen. Als je meer informatie nodig hebt, dan is het altijd handig om een cosmetische arts die botox behandelingen uitvoert te vragen.

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Het eiwit heeft de functie om de beweging van spieren tijdelijk te verminderen. Het is dus een doodnormaal eiwit, maar botox is eigenlijk de naam van een merk. Het klinkt gek, maar Botox is eigenlijk als een medicijn op de markt gebracht.

Als je dus een kleine hoeveelheid van Botox ergens spuit, dan zorgt het voor ontspanning van deze spieren. Een goed voorbeeld van zo’n behandeling is de fronsrimpel behandeling. Je raadt het al. Wanneer spieren ontspannen dan wordt de huid in dat gebied iets gladder.

Hoe veilig is botox?

Omdat Botox al lange tijd goedgekeurd is als een medicijn tegen onder andere hoofdpijn, migraine en tandenknarsen, is dit spul zeker veilig. Over het algemeen is de dosering bij het toedienen als medicijn groter dan bij cosmetische toepassingen. Ik heb op vele blogs en websites gelezen dat de veiligheid van de volgende zaken afhangt:

  • Wie dient het toe? Er is bekwaamheid nodig om botox behandelingen te doen. Hiervoor moet de behandelaar een BIG-geregistreerd cosmetisch arts zijn. Een bekende arts in Rotterdam is Drs. Samana van  Drs Samana Clinics. Ik volg haar op Instagram (@drs.samana) en zij krijgt veel goede reviews voor haar werk.
  • Hoeveelheid toediening. Als je ‘te veel’ botox toe laat dienen voor betere effect, kan dit averechts werken. Zoals eerde gezegd, dan zou dit de spieren plaatselijk helemaal verlammen.
  • Als je te jong begint met het toedienen. Als je heel jong aan Botox behandelingen doet, dan zal de huid op die plek erg dun worden. Ook de spieren worden dan zwakker.

Er zijn natuurlijk ook veel artsen die goede informatie geven over Botox behandelingen. Na veel zoeken kwam ik de youtube kanaal van Harper’s Bazaar tegen. In een van deze videos geeft dermataloog Dr. Engelman antwoord en informatie over reacties op botox en injectables. Voor het gemak deel ik de video hier:

Hoe vaak kan iemand botox behandelingen gebruiken?

Het antwoord op deze vraag is lastig te vinden, omdat elke persoon een andere huidstype heeft. Maar ook spelen de factoren status huidsveroudering en hoe sterk iemands spieren zijn een belangrijke rol. Over het algemeen zeggen veel dermatologen dat het gebruik van Botox behandelingen van 1 tot 3 keer per jaar normaal zijn. Ook hiervoor adviseer ik je altijd goed navraag te doen bij een BIG-geregistreerde arts. Het komt soms voor dat mensen gewoon verlsaafd raken aan botox behandelingen, omdat zij steeds een andere ideaal hebben hoe zij eruit moeten zien. 

Het zelfbeeld is natuurlijk persoonlijk bepaald. Stel dat je het effect van een Botox behandeling geweldig vindt, dan kan het zo zijn dat je snakt naar meer behandelingen. Maar dames, geloof mij ‘Less is More’. Een lage dosering kan heel subtiel de look veranderen en jouw mooier maken. Neem bijvoorbeeld een Botox behandeling van de mondhoeken. De vorm van je mond en lippen kunnen enorm veranderen als dit niet goed gaat of te veel wordt. Het is ook belangrijk om te weten dat het antwoord op veroudering en rimpels niet alleen een Botox behandeling kan zijn.

Moet je nou wel of geen Botox behandelingen gebruiken?

Een kort antwoord is: JA! Wanneer je niet meer een tiener bent en goed bewust bent van het effect van Botox op je lichaam, dan kan het geen kwaad om bijvoorbeeld je kraaienpootjes strak te trekken. Of juist de kaakspier en mondhoeken iets gladder strijken. Ook hier geldt natuurlijk de gezegde: ” Geniet maar drink met mate.” Of liever geniet, maar prik met mate!